За вечно бързащите хора – все бързаме

Днешната тема е свързана с вечно бързащите хора.  Все бързаме. Вечно бързащите – онези, които препуснат през живота с темпото на гепард, хищно преследващ плячката си…

И така…

Столичен квартал. Часът е някъде около 17:30. Хората препускат по трасето от перона на метростанцията към изхода. В своя неспирен бяг сякаш не забелязват двойката старци, които кротко си вървят, приведени един към друг, напомнящи бора и елата от едноименното стихотворение. Всички ги подбутват и подминават, устремени някъде? За къде, за бога, все бързаме. Сякаш преминаваме през живота като едни еднодневки. препускаме ли, препускаме. И не само в ежедневието, а и в личностното ни израстване. Какво имам предвид ли?
Бързаме да завършим училище. Не искаме да постои и секунда повече, защото великото нещо ни очаква след това. После пристъпваме към университета. И тогава бързаме. За къде? Към мечтаната работа. Само че, често не я догонваме, защото не сме достатъчно търпеливи. Вечно бързащи сме.

бързаме

Бързаме да се съберем с някого. Просто така. Бързаме да се сгодим, омъжим. Да имаме деца. Защото ни е „дошло времето“. Бързаме, защото все някой друг определя за нас самите какво е времето. От бързане не ни остава време да се насладим на живота. И докато се обърнем, той се изнизал. И пак бързаме…. Накъде? Към вечността.

Една история за костенурката и заека разказва за надпреварата между тях. Но не по-бързия победил, а по-упорития. Кой е това в нашия случай? Има ли смисъл да препускаме през времето, имайки предвид, че то е така условно? Защо да бързаме, ако не знаем накъде сме тръгнали? Не е ли по-добре първо да спрем, да помислим кое е това, което ние искаме, и след това да продължим? Защото животът е едно пътуване, но от нас зависи дали ще е приятно, или ще е като влакче на ужасите.

вечно все бързаме 2

Кои са вечно бързащите хора? И ние ли сме такива? Зависи от нас. Нека се поспрем и оценим истински важните неща в живота. Няма смисъл от бързане, всичко се случва от само себе си. Или пък не….

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *