За вечно бързащите хора – все бързаме

Днешната тема е свързана с вечно бързащите хора.  Все бързаме. Вечно бързащите – онези, които препуснат през живота с темпото на гепард, хищно преследващ плячката си…

И така…

Столичен квартал. Часът е някъде около 17:30. Хората препускат по трасето от перона на метростанцията към изхода. В своя неспирен бяг сякаш не забелязват двойката старци, които кротко си вървят, приведени един към друг, напомнящи бора и елата от едноименното стихотворение. Всички ги подбутват и подминават, устремени някъде? За къде, за бога, все бързаме. Сякаш преминаваме през живота като едни еднодневки. препускаме ли, препускаме. И не само в ежедневието, а и в личностното ни израстване. Какво имам предвид ли?
Бързаме да завършим училище. Не искаме да постои и секунда повече, защото великото нещо ни очаква след това. После пристъпваме към университета. И тогава бързаме. За къде? Към мечтаната работа. Само че, често не я догонваме, защото не сме достатъчно търпеливи. Вечно бързащи сме.

бързаме

Бързаме да се съберем с някого. Просто така. Бързаме да се сгодим, омъжим. Да имаме деца. Защото ни е „дошло времето“. Бързаме, защото все някой друг определя за нас самите какво е времето. От бързане не ни остава време да се насладим на живота. И докато се обърнем, той се изнизал. И пак бързаме…. Накъде? Към вечността.

Една история за костенурката и заека разказва за надпреварата между тях. Но не по-бързия победил, а по-упорития. Кой е това в нашия случай? Има ли смисъл да препускаме през времето, имайки предвид, че то е така условно? Защо да бързаме, ако не знаем накъде сме тръгнали? Не е ли по-добре първо да спрем, да помислим кое е това, което ние искаме, и след това да продължим? Защото животът е едно пътуване, но от нас зависи дали ще е приятно, или ще е като влакче на ужасите.

вечно все бързаме 2

Кои са вечно бързащите хора? И ние ли сме такива? Зависи от нас. Нека се поспрем и оценим истински важните неща в живота. Няма смисъл от бързане, всичко се случва от само себе си. Или пък не….

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.