Как да предпазим децата от идващия грип? – полезни съвети

Представяме си зимата като уютен сезон на празнична подготовка, пазаруване, пиене на топъл шоколад или какао под гънките на одеялото пред камината. Истинска идилия. Но всъщност зимата ни носи студ, сняг, сезонните грипове и вируси.

Тъй като децата са особено предразположени към заболявания, ще трябва да предприемете допълнителни стъпки, за да ги опазите здрави тази зима. Съставихме списък с полезни съвети, които ще засилят детския имунитет в студените месеци. Използвайте ги, за да направите този сезон малко по-весел и светъл!

Полезна храна и напитки за повишаване на имунитета

Един от най-добрите начини за засилване на имунната система е с богати на витамини и хранителни вещества храни и напитки.

Опитайте се да включите следните храни в детското меню тази зима:

 • говеждо месо – съдържа цинк, който е жизненоважен за производството на белите кръвни клетки, които унищожават бактериите.
 • плодове, съдържащи витамин С – портокали, нар, ягоди и малини; те съдържат добро количество от този жизненоважен витамин.
 • чесън – съдържа алицин – съединение, което има антибактериално действие.
 • кисело мляко – съдържа пробиотици, които поддържат храносмилателната система свободна от болестотворни микроби.

Ограничете приема на захар и захарни продукти

Прекомерната консумация на захар потиска имунната система и дава предпоставки за по-лесно разболяване. В резултат на това децата, които ядат много захар, стават вероятни кандидати за настинка, грип и др. Опитайте се да ограничите приема на захар при децата до едно малко лакомство на ден, за да укрепите имунната им система.

Друг вариант е да замените захарните десерти с плодове. Най-добрият начин това меню да навлезе в ежедневието е като давате личен пример. Децата обичат да копират, така че всичко е във ваши ръце.

Редовна консумация на течности

Водата пренася хранителни вещества до клетките и помага изхвърлянето на токсините от тялото. Тези ѝ свойства са особено полезни, когато боледуваме. Затова е важно и ние като възрастни, и децата да консумираме достатъчно течности на ден, за да може всички процеси в тялото да протичат нормално.

Ако през лятото студената вода и напитки са позволени, през зимните месеци трябва да ги замени с топли – чайове и пресни сокове, които ще държат тялото топло и хидратирано.

Какво е минималното количество вода, което следва да приемат децата на ден?

Количеството се изчислява на базата на възрастта и теглото на детето.

Специалистите препоръчват следното:

 • деца до 1 години – 130-150 мл на денонощие за всеки килограм от теглото на детето

 • деца 1-3 години – 100-120 мл течност за всеки килограм

 • деца над 3 години – 100 мл течност на всеки килограм за ден

Как може да проверим дали детето пие достатъчно течности? По урината. Ако е наситено жълта и с остра миризма, значи липсват течности. Ако е светложълта, без изявена мирис – всичко е наред и няма нужда от притеснение.

Подсещайте децата да пият течности редовно, докато си създадат навик.

когато децата боледуват

Здравият сън – най-добрата превенция срещу грипа

Сънят е от съществено значение за здравата имунна система. Той позволява на тялото да се лекува и възстановява. Ако не сте сигурни колко сън е нужен на децата ви, ето бърз преглед:

 • за бебетата на възраст под 1 година – 12-18 часа на нощ.

 • малките деца на възраст 1-3 се нуждаят от 12-14 часа всяка вечер.

 • деца на възраст между 3 и 5 години – 11-13 часа на нощ.

 • децата на 5-10 години – 10 до 11 часа всяка вечер.

Нормално е през зимата сънят да е повече. Причината за това е ранното залязване на слънцето и ниските температури. 1-2 часа допълнителен сън помагат на тялото да се възстанови и да изгради защитни сили срещу болестите, които го очакват през зимата.

Редовно сменяйте четката за зъби на детето

Вярвате или не, една от най-мръсните повърхности е тази на четката за зъби. Микробите често се крият в четинките, което води до инфекции и заболявания. Затова е хубаво четката да се сменя редовно. Ако детето е боледувало, веднага да смените четката, защото по нея може да има бактерии, които да го разболеят отново.

Научете децата да мият ръцете си правилно и редовно

Въпреки че измиването на ръцете е прост принцип, понякога се пренебрегва от родителите на малки деца. Ръцете служат като врата за микробите към детските тела, така че колкото по-чисти са те, толкова по-малко вероятно е детето ви да развие зимно заболяване или инфекция.

миене на ръце

Научете децата си да си мият ръцете:

 • преди и след всяко хранене

 • след докосване на мръсотия, боклук, животни или друг човек

 • след кихане, кашляне, издухване на носа

 • уверете се, че децата ви винаги мият ръцете си със сапун и с топла вода за поне 30 секунди.

Нека не забравяме, че превенцията е най-добрият начин да се предпазим от болести през зимата. А когато сме здрави, животът е още по-хубав!

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.