10 съвета при дълго пътуване със самолет

Пътуването е вълнуващ етап от живота ни. Но само на теория. На практика, особено ако трябва да прекосяваме огромни пространства през въздуха, може да ни се стори… доста неприятно. Предлагаме ви 10 изпитани съвета при дълго пътуване със самолет, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре. Ако пътувате за първи път и се страхувате от това, което предстои, ще ви кажем едно – няма страшно! Следвайте съветите и всичко ще е наред 🙂

10 полезни неща при продължително пътуване със самолет

Кратките пътувания в тесни пространства във въздуха може и да са за предпочитани, но когато говорим за дълъг път от порядъка на 5-6-15 часа, важно е да се чувстваме добре и комфортно. Нашите съвети ще ви помогнат да постигнете уединение и хармония (доколкото е възможно) на борда на самолета.
1. Разберете какво да очаквате от самолета

Винаги ни е било странно, когато някой остане изненадан какво има/няма на борда на самолета. Има един сайт, в който може да се запознаете с вашето място на самолета преди да сте се качили. През сайт Гуру   с името на авиокомпанията, датата и номера на полета може да видите самолета отвътре и да установите в коя част точно се намира вашето място. Това ще ви даде възможност да планирате какъв ръчен багаж да носите (книга, очила за сън и др.), съотвено колко ще е тясно и пр.
Друго полезно нещо, което може да направите предварително, е да се запознаете с това какво се предлага на борда: храна, напитки, материали за четене, филми (в по-луксозните авиокомпании пред всеки пътник има малко телевизорче). Всичко това е във ваша полза, защото ще ви помогне да преживеете дългия период във въздуха по-лесно.
на борда на самолета

2. Организирайте ефективно пространството си при пътуване със самолет

Веднага след като седнете, създайте си възможно най-удобна среда. Да, почти е невъзможно да се чувствате уютно в тесен самолет, но има стъпки, които можете да предприемете, за да направите ситуацията по-малко ужасна. Например, мислете за седалката си като за ваш апартамент за следващите X часа. За целта, подредете всичко необходимо пред вас, в джоба на предната седалка. Поставете там книга, вода, балсам за устни и каквото друго си носите. Не оставяйте вещите ви да лежат в скута ви, защото така ще ви създават още по-неприятно усещане за клаустрофобия.

при пътуване със самолета на борда

3. Режим на съня на борда

Ако вашето пътуване със самолет е повече от 2-3 часа, важно е да поспите. Така хем ще сте свежи при кацането, хем времето ще мине по-бързо. Сънят на борда е задължителен, ако летите през различни часови зони. Опитайте се още с качването на самолета да настройте режима си за сън и храна спрямо часовата зона на мястото, където отивате. Така ще ви е по-лесно да се нагодите към времето, когато кацнете.

сън в самолета

4. Въоръжете се с варианти за забавления

Не си мислете, че само защото имате система за забавление на седалката пред вас, няма да ви омръзне бързо. В най-лошия случай дори всичко да си работи, изборът на филми може да бъде плачевен (да са на друг език или до болка познати). За да си помогнете, предварително помислете за множество опции за развлечения в различни форми – музика, книга, кръстословица, филми на вашето устройство и др. Така ще се подсигурите в случай, че някое от устройствата ви не работи или му свърши батерията.

занимания на борда

5. Планирайте добре храненето

При повечето дълги полети авиокомпанията има ангажимент да ви нахрани поне веднъж (може и повече в зависимост от разстоянието, пътуването и т.н.) Повечето стюардеси няма да ви безпокоят с храна, ако спите. Но след като се събудите, имате възможност да си поискате. Ако пък си носите храна или имате алергия и не може да ядете от тази на борда, хапнете преди сън, но не много. Оставете си нещо, с което да се подкрепите, когато се събудите. Не се знае колко време ще ви е нужно, за да се предвижите до мястото за настаняване и кога ще е следващото ви ядене.

 

6. ДА или НЕ на хапчетата за сън на борда?

Има хора, на които им става лошо по време на път, и затова се препоръчва да спят, докато пътуват. Ако искате да употребите хапче за сън по време на полета, най-добре първо се консултирайте с лекар кога и как това да се случи.

храна на борда

7. Облечете се подходящо

За да се чувствате комфортно по време на дълго пътуване със самолет, нужно е дрехите ви да са подходящо подбрани. Какво имам предвид? Широки и свободни памучни дрехи, които не спират кръвообръщението и не пречат на движението. Подсигурете се с връхна дреха, защото на борда може да стане доста хладно.

Ако отивате на място, където климатът е различен спрямо този, откъдето идвате, носете си подходящи дрехи още в ръчния багаж.

Съвет: При дълъг полет не носете лещи. Лекарите препоръчват очила, защото е по-безопасно.

8. Избирайте най-доброто място в самолета

Този съвет е свързан с избора на място при закупуването на билета. Когато пътувате дълго време в една поза, много вероятно е да изпитате болка от схващания и неудобна позиция на тялото. За да намалите този дискомфорт, препоръчваме ви да изберете най-подходящото за вас. Например, някои обичат да са до прозореца, но там е доста тясно за краката. Ако пък пътувате с приятели, ще искате да сте в средата, за да може да си говорите по пътя. За хора, които обичат да си поспиват, мястото до прозореца е удобно, за да подпрете възглавницата си. Тези пък, които обичат да се раздвижват, трябва да са най-отвън до пътеката.

Помислете добре преди да изберете своето място. От това зависи как ще се чувствате следващите часове от пътуването.

седалките в самолета

9. Придържайте се към хигиените си навици

Замислете се, че тези 14 часа са един нормален ден: вероятно ще миете зъбите си веднъж или два пъти, ще си измиете лицето. Тези рутинни процедури ще ви накарат да се почувствате по-освежени от останалите, които не ги спазват. Така ще допринесете и за по-лекото ви пътуване.

Други продукти, които е хубаво да имате под ръка, са овлажнител, балсам за устни и малък стик против изпотяване.

10. Бъдете спокойни

Може би всичко ви звучи твърде очевидно, но ако си позволите да не спазвате предписанията, ще установите, че пътуването ви е било ужасно. Прични: Сътресенията от турболенцията. Обилни ястия и последващи хранителни неудобства. Неудобни седалки. Раздразнителност заради липса на сън и други.

За да не изпадате в умопомрачение по време на вашето планирано пътуване със самолет, съсредоточете се върху онова, което предстои. Не мислете за страшната ръка на непознатия, която се движи все по-близо до подлакътника. Само си помислете: отивам да се забавлявам, утре няма да ставам за работа!

Вярвайте, че най-хубавото ви предстои!

Лек път!

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *