Списък с неща, които осъзнах на 30!

Великите 30! Възраст, която допреди 10 години ми изглеждаше безкрайно далечна и чужда, а сега – някак позната и разбираема. Да, около 30 ти светва лампата за истинските неща от живота. Спираш да се съобразяваш, да се мъчиш да се харесаш на някого, да се променяш. Просто се учиш да се обичаш такъв, какъвто си. И ако допреди 2-3 години 30-те ме плашеха, натоварени с чуждите очаквания, сега нямам търение да изживея великите 30 – най-хубавите години от живота ми, защото се чувствам на мястото си – мъдра, щастлива и заобиколена от правилните хора.Какво научих за 30 години? – златни съвети за пораснали

С настъпването на 30-те започваш да усещаш промяна по посока на живота и света около теб. Ето какво се промени за мен (някои от тях бяха избор, а други – поредица от грешки с негативен резултат). важното е, че ме научиха на много неща, а изготвяйки този списък, всъщност имам шанса да си ги припомням от време на време. И така, няколко неща от мен за мен – искрено и лично….

Здравето преди всичко

Здравето е най-важното нещо. И с годините го осъзнаваме. И тук нямам предвид само физическото и само личното, а общото. На близките ни и на хората, които обичаме. Искаме те да са здрави, за да сме по-дълго време заедно. Същото важи и за духовното здраве. А то от своя страна е проекция на следващото…

Разчистване на негативните хора от живота

Да, може би се чудите как нещо „негативно“ има място в подобен списък. ФАКТ. Лошите и негативни хора ни учат да обичаме себе си. И да бягаме от тях, далеч, далеч. Обграждайте се само с позитивни хора, които ви учат на любов.

щастливо момиче

Любов – раздавайте я безвъзмездно на всеки

За любовта… всичко пак е малко. Раздавайте с пълни шепи на всички, защото така всъщност получаваме повече. Някои неща (като любовта) се множат, когато се споделят!

Не забравяй за близките си и отделяй от времето си за тях. Защото няма по-голямо щастие от това да бъдеш със семейството си! Там любовта се множи, а щастието е безкрайно!

Научете се да бъдете егоисти

Нито работата, нито приятели, нито някой друг ще оцени усилията ви. Научете се да бъдете егоисти за себе си. Какво значи това? Да не се съобразявате с другите, когато вземате решения за себе си. Няма как да угодиш на всички, а и не е нужно. Угоди на себе си – едва ли някой друг ще ти благодари, че си пренебрегнала себе си, за да му спестиш разочарованието.

Не е важно къде живееш, а с кого

Живеем кратко, докато се обърнем и хоп… вече сме остарели. В този ред на мисли, забрави за всички вещи, а мисли за пътуването. Животът е пътуване и е важно кой е до теб по време на приключението, а не с какво си облечен и какъв цвят е косата ти. Най-важното украшение на лицето следва да е усмивката, а скъпото – любовта в сърцето и надеждата в душата!

Пътуването е хубаво нещо, но не на всяка цена

Много хора пътуват под предтекст, че така се обогатяват. Да, това е така, но в определен етап от живота си не можеш само да скиториш. Нужно е да уседнеш, да подреждаш живота си, да мислиш за семейство, да създаваш основи, спомени, традиции… Пътуването е прекрасно, но в умерени количества, а не като бягство от реалността и начин да затвърдиш битието, защото отказваш да пораснеш. Поне според мен 🙂

пътуване

Радвайте се тук и сега

Изпълвайте миговете с живот, а не живота с мигове. Щастието не чака, а се случва на мига. Въползвай се!

Подреждай времето си, за да имате достатъчно за всичко онова, което обичате!

планер

Гордейте се със себе си

Всеки ден има нещо, за което да се гордееш!

Създайте силна духовна връзка с Бог и себе си

Наближавайки 30, започваш да забелязваш различни неща у хората. Особено такива, които не ти допадат. И осъзнаваш, че макар всеки да идва и да си отива от живота си, ти си този, който винаги остава. Затова връзката с теб съмият трябва да е стабилна, хармонична и истинска. Както и с Бог. Всичко е преходно, освен душата – тя остава. Научи се да цениш себе си, живота си и душата си.

планиране на бъдещето

Остави уроците да те учат, без да им се сърдиш

Много често това, което ни се случва, е за наше добро. За жалост, не си даваме сметка, а се сърдим, че не е станало, както сме искали. Замълчи, затвори очи и благодари за всичко, което ти се случва. То е урок и е поредната страница, изписана с мъдрост, която ще помниш.

Не губи време в гняв или тъга

Няма смисъл, когато можеш да се смееш и обичаш, нали!

Не се вълнувай за нещата, които не можеш да промениш

Отдели време на това, което можеш. Така ще направиш света по-добро място.

Не позволявай някой друг да ти казва как да живееш

Избягвай чуждите очаквания Истината е, че винаги ще се намери някой всезнайко, който да те учи как да живее, как да се храниш, къде да ходиш. Това не ти трябва. Ти си достатъчна!

Намери си хоби

Изпълвай дните си със смисъл като намериш онова, което те кара да се чувстваш значим. Когато сладката еуфория от изпълнената задача те кара да се усмихваш часове след това, значи си на прав път. Това е твоето нещо – продължавай!

Не отлагай важните за теб неща

Спри да се оправдаваш за това, че нямаш време да пишеш, да четеш, да се наспиш. Ти си времето и ти диктуваш правилата. Всичко може да почака, ако пожелаеш.

Ти си Важната!

Никой не е по-важен от теб самия! Ти избираш своя път и правиш своите избори.

Не спирай да мечтаеш!

С всеки ден си по-добър, по-учен, по-мъдър, защото приемаш живота с малките му недостатъци. Приемаш го такъв, какъвто е. А в това е неговият чар.

Животът е една прекрасна магия. Лабиринт, в който често се чувстваме изгубени, но неочаквано, точно там зад ъгъла се появява мечтаното място! Защото животът просто е – ни повече, ни по-малко от това, което желаем най-силно!

П.С. Да, може би има още много неща, които съм пропуснала, но нали затова са списъците – за да се допълват с нови и интересни неща от живота! 😀 🙂 🙂 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.