Свободният роб на съвременния свят

И ти ли се чувстваш като роб… На работата си, на държавата, на обществото, дори на тялото си? Роб на това, което правиш и не правиш, на онова, за което мечтаеш и знаеш, че никога няма да имаш? Не можеш да направиш нищо, без да сбъркаш. Без да потъпкаш собствената си свобода.

Уж се раждаш свободен, а оковите сам си ги слагаш….

За съвременното робство

Свободни ли сме в днешно време? По-скоро не. Защо? Защото съвременният свят е този, който диктува правилата. Колкото ид а ни се иска, не сме свободни. Зависими сме от работодателя, който не знае какво иска, но го иска. Зависими сме от тялото ни, което е подложено на ежедневен стрес, трупа мазнини и излишества, които ни уморяват. Някои са зависими към храна, цигари, алкохол, а други към хора, емоции, неизживяни мечти. Зависимости да искаш.
Раждаш се уж свободен, а цял живот робуваш: на работата, на държавата, на себе си… И ако е трудно да се отървеш от физическата зависимост, то емоционалната е почти невъзможна за справяне… А може би двете са свързани. Тъпчем тялото си с храна, от която не се нуждаем, наливаме се с алкохол, в опит да потушим мъката, безхаберието, безразличието и дори истината… А всъщност искаме да забравим… кои сме, къде сме, с кого сме. Просто да помълчим…

самота-роб-съвременен-свят
снимка: Pexels.com

Съвременното робство няма нищо общо с това в миналото. Имаме свободна воля, но сме все по-зависими: към технологии, хора, емоции, храни. Може би това е предизвикателството, върху което трябва да работим през живота си. А може би това е най-опасната болест на човечеството. Самотата.

Защото всички сме изтъкани от емоции, които умело се опитваме да прикрием зад маската на безразличието!

 

Прочети още:

Когато поканиш Самотата в живота ти…

Посетете нашата фейсбук страница за още интересни неща

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.