10 ползи от консумацията на черен сусам

СТРАХОТНИТЕ ПОЛЗИ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ, АКО ХАПВАМЕ ЧЕРЕН СУСАМ

Случвало ли ти се е да си затрупан със задачи и трудно да „откраднеш“ време, за да си приготвиш нещо вкусно? Проблем, който застава на пътя на много от нас. Същевременно, има толкова разнообразни съставки, които могат да ни заредят с енергия, важни вещества и много заряд за деня! Ако хапваме черен сусам например, освен на разнообразно меню, ще се насладим и на множество ползи. Защо? Научи в следващите редове.

  1. Черен сусам – супер източник на протеини

Семенцата черен сусам са супер източник на протеини, които са изключително важни за организма. Ако не обичаш месо или просто искаш да си набавиш белтъчини посредством други храни, то това е перфектният вариант за теб. Просто хапни черен сусам, за да се снабдиш с ценни протеини. 🙂
  1. Действа отлично на костите

Високото съдържание на калций и цинк в храните с черен сусам може да се отрази много добре на костите. Ако имаш оплакване, стара травма или просто искаш да се погрижиш за доброто си състояние, това е добра идея за закуска. Черен сусам се добавя лесно в различните храни и е доста полезен.

 

  1. Мощно средство против диабет

Ако си болен от диабет, или искаш да се предпазиш от него, семената от черен сусам са добро и вкусно средство против заболяването. През 2011г. се направи изследване, обхващашо хора, болни от Диабет тип 2. Някои от тях се лекували със специални медикаменти за целта, други приемали храни с наличие на сусам, а трети – обединили семената с лекарствата. Последните показали най-добри резултати.

черен сусам ползи

  1. Превенция на раковите заболявания

 В черния сусам има антиоксиданти, магнезий, желязо и витамини, затова той се оказва добро средство за превенция на някои видове ракови заболявания.  Борейки се със свободните радикали, той ни предпазва от коварните болести.

  1. Помага да се радваме на здраво сърце

Освен много вкусни, семената на черния сусам са изключително полезни за сърцето. Те помагат да се нормализира кръвното налягане, както и да се намали по естествен начин нивото на холестерол. Включвайки черен сусам в менюто, ние зареждаме тялото си с енергия и се грижим адекватно, за да функционира добре.

ползи-черен-сусам

  1. За здрава и хубава коса и кожа

Консумирайки черен сусам, ние извличаш важни вещества от малките му семена. Витамини D, E и B, както и ценни минерали, сред които е калцият, помагащ да се наслаждаваш на сияйна кожа и хубава коса. Много хора ползват семената от черен сусам под формата на козметика, но може да се възползваме от свойствата им, ако ги включим в своето меню. Вкусно, полезно и засищащо – супер комбинация! Мултифункционалният черен сусам забавя и процеса на стареене!

  1. Добро храносмилане и супер фигура

Семената на черния сусам съдържат фибри и спомагат за добро храносмилане, както и за бърз метаболизъм. Хапвайте от тази храна, за да поддържате добра фигура и да се чувствате отлично.

  1. Намалява безпокойството

Наличието на магнезий и калций в любимия ни черен сусам помага да се справим със стреса. Триптофанът и тиаминът в в семената му стимулират производството на серотонин, благодарение на който настроението ни е балансирано, а негативните емоции са сведени до минимум.

  1. Орална хигиена

Семената от белия и черен сусам могат да повлияят отлично и на устната хигиена. Редовната консумация на тази храна помага да се справим с натрупващата се плака и да се радваме на по-бели зъби.

  1. Противовъзпалителен ефект

Консумацията на черен сусам или налагането на болно място с мазнина от растението, водят до овладяване на проблема и помага да се справим с инфекциозния процес.

Японската и китайската кухня използват често черен сусам, като овалват в него рибата или месото преди пържене, а понякога приготвят интересни подправки с негово участие.

Ако и ти искаш да се възползваш от невероятните му свойства, добави го в своя мюсли микс. Добър апетит…и още по-добър живот! 🙂

 

Прочети още:

Как да ядем любимите храни и да отслабваме?

Посетете нашата фейсбук страница за още интересни неща

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.