Следпразничната депресия и как да се справим с нея

Следпразнична депресия – отивай си вече…

Времето след празниците обикновено е малко депресиращо за повечето от нас. Ако през дългата коледно-новогодишна седмица сте били почивка от работата и задълженията, идва момент, в който, връщайки се на работа, се сблъсквате с горчивата реалност. Да, студ, сняг, задължения, начало на годината. Трудно влизаме в крак след толкова ядене, пиене и емоции.

Какво можем да направим, за да предотвратим мрачните мисли, нахлуващи в съзнанието ни?

Има няколко малки хитринки, които ще проработят, за да повдигнат настроението ни.
Изгонете от съзнанието си черните мисли

Да, знаем, че е трудно. Това обаче е единственият начин. Вместо да седите и да си мислите лоши неща, отхвърлете ги на мига, щом се появят. Вместо тях си мислете за нещо хубаво или се ангажирайте с някаква работа.

следпразнична депресия съвети
снимка: Pixabay.com
Поставете си краткосрочни цели и работете по тях

Поставете си някаква цел и я следвайте. Например, да си подредя гардероба, да си направя нещо творческо, да отгледам цвете, да напиша книга и т.н. Нещо, което ви вълнува и отдавна отлагате. Може и да е нещо простичко. След като го осъществите, ще усети силата на удовлетворението, че сте осъществили нещо, което сте си наумили.

Спете повече

След празниците често сме по-изтощени. Освен това, зимните месеци са по-тежки за тялото и то има нужда от повече енергия. Наспете се добре. Ще усетите промяна в настроението си.

следпразнична депресия
снимка: Pixabay.com
Избягвайте негативизма

Негативните хора в живота ви изсмукват вашата енергия. Колкото повече такива има в живота ви, толкова по-потиснати ще се чувствате. Не ви трябва това. Нуждаете се от светлина и любов, която да давате и да получавате. Затова, обкръжете се само с хора, които знаят смисъла на щастието и имат позитивна нагласа.

Спортувайте или започнете ново хоби

Спортът дава позитивни емоции и помага при следпразничната депресия. Започнете да ходите на някакъв спорт. А и началото на годината си е супер. Бъдете сериозни, мотивирани и бързо ще се отърсите от киселото настроение.

следпразнична депресия съвети
снимка: Pixabay.com
Усмихвайте се повече

Без значение как се чувствате, ще видите, че щом отвръщате на всичко с усмивка, животът става по-лек. Всичко се подрежда, когато спрем да се тревожим. Затова, усмихнете се и приемете всичко с усмивка. Струва си.

 

 

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.