Насилие над жена, защото била с къси панталони

Накъде отива света и има ли място за жените в него?

Светът се превръща в едно неприятно място за живеене. Непрекъснатите политически дразги, войни, бежански нашествия правят ежедневието ни не само неподходящо за жените, но и крайно опасно. Задава ли се нова война? По-скоро тя е не толкова етническа, политическа или във връзка с някакви други права и ценности, които са нарушени. Войната, която се задава, е свързана с агресията, която се корени във всеки от нас.

насилие над жени

Поводът на днешния материал е свързан с дълбокото огорчение, че в 21-век някой може да си позволи да насилва друг човек на обществено място само и само защото избора му на облекло не е подходящ според първия човек. С други думи, историята в Истанбул с побоя над младата жена ни кара да се замислим дълбоко за това на какво всъщност са подложени жените в съвременното общество.

(Oще по темата в медиите може да видите тук.)
Скрити зад маската на съвременни, успешни, успели, поддържащи кариера и семейство, те са постоянен обект на емоционален тормоз.

Мълчанието им дълбае рани, които никога няма да зараснат. Защото има по-страшни неща от физическата разправа. А този тип разправа, от този мъж, е нанесла и емоционален отток. Защото той е поругал правото на тази жена да бъде себе си, да бъде жена. Само защото го е дразнела.

съвременните жени

Какъв е профилът на съвременната жена?

Тя работи, за да изкарва допълнително пари, за да е независима. Грижи се за дома си, за семейството си. Винаги е опора на тези, които имат нужда от нея – семейство, близки, приятели. Никога не спира да се усмихва, не се оплаква, че и тежи да ходи след работа на покупки, да ходи на кола-маска, да прибира детето от градина в най-тежкото задръстване. Не се оплаква и от това, че не и стига времето да се наспи, защото става в ранни зори, за да приготви закуска, да изпрати всички кой на работа, кой на училище и след това тя да отиде на работа. Не се оплаква и че единствена тя в почивния и ден, работи – глади, чисти, пере, пазарува и готви. Това е съвременната жена, която заслужава уважение, а не насилие над личността.

съвременната жена

Живеем в болно общество, за което ценностите са все повече мираж, а материалното взима превес, издигнато в култ.

Но въпреки това, подобни прояви трябва да ни дават индикация, че всъщност не трябва смирено да понасяме насилието над жени. То е вредно и ражда още повече насилие и агресия. Трябва да се борим за него, да отстояваме правата си, защото не сме в 15-ти век в турската империя, където трябва смирено да скланяме глава пред мъжете, да се крием в обезформящи дрехи само и само защото някои е болен мозък и смята, че по този начин, обезличавайки женското, ще властва над него. Не, ние сме с равни права пред мъжете и трябва да докажем на света, че е така. Да се борим  с подобно отношение  към жените дори и в онези държави, където с жените все още се държат по този нелеп начин.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.