5 чудесни идеи за обзавеждане на малко жилище

Живеем в глобален и технологичен свят. Можем да пътуваме, където си искаме, да бъдем каквито пожелаем, да научим, видим и разберем за света, повече от нашите предци. Въпреки това, домовете ни стават все по-малки. Причината е в оскъпяването на живота. Все по-малко хора инвестират в големи пространства. Причината е, че не е изгодно. А и малките местенца си имат чар, нали! Изправени пред предизвикателството да живеем в големи градове, търсим начин за ефективно обзавеждане на малко жилище. Спокойно, възможно е! И ние ще ви покажем няколко идеи как това да се случи.

Обзавеждане на малко жилище – с хитрост и добър план всичко е възможно!

Да, няма как да направим 40 квадрата 100. Но има начини да използваме ефективно всяко пространство. Понякога ще ни струва по-скъпо, защото ще се наложи да ни се изготви проект, друг път не, но тази инвестиция си струва и е дългосрочна.На запад все повече хора избират да прекрояват домовете си, вместо да се местят в по-големи, защото им е финансово неизгодно. Може би след години това ще се промени в Европа, а може би ще стане още по-скъпо. Факт е, че живеем тук и сега и е редно да си помогнем, както можем 🙂

Идеи за използване на пространството при обзавеждане на малко жилище

Ако вашият дом е по-старото строителство, пред вас има няколко варианта за действие с цел разширяване и използване на пространството ефективно.

1. Комбинирайте помещенията

В панелни блокове (а и не само) често срещана промяна, свързана с интериора и обзавеждането е комбинирането на хол и дневна заедно в случаите, когато има такава възможност. Например, при класически двустаен панел (хол+кухня+спалня+санитарни помещения и тераси), имате опцията холът да се превърне в дневна и кухня, а старата кухня (често малко и неудобно помещение) в спалня, детска или друго.

дневна

Същото  на практика се случва и с едностайния панел или стара тухла, епк (гарсониера), където стаята (хол и спалня) се превръща в хол и кухня, а бившата кухня – в нова малка спалня.

малка спалня

Използването на терасата като част от кухнята или хола си е класическо решение, което почти всеки е правил, принуден от липсата на пространство при обзавеждане на малко жилище.

Всичко това е приложимо, само че има едно голямо „НО“. Преместването на инсталацията, вода, мръсна вода и други от кухнята в хола с цел комбиниране на пространството, е скъпо и трудно начинание, което се върши от професионалист. Ако не разполагате с такъв и не ви се дават много пари, може би е добре да обмислите други варианти. Ето и няколко такива:

Когато холът си остане хол, но към него включим кът за сън или работно помещение

Може би сте виждали в „Бригада Нов Дом“, където често комбинират хол и спалня, поради липса на пространство. Това е хитър начин без много ремонтни дейности да използвате пространството. Как да го обособите? Като зонирате отделните кътове. За целта може да използвате разделител, зад които да бъде скрито леглото или работния кът.

спален кътЛесно обособяване на две зони, без да се налага да се редуцира светлината.

Друг вариант е с помощта на завеса, която да отделя пространството за почивка.

идеалният дом

Когато кухнята заеме място в коридора

Може би се сещате за неприятните случаи, в които отваряш вратата и хоп – налиташ на кухненска мивка, плот и хладилник. Не, не говорим за това. Имаме предвид помещения и пространства, където кухнята е в коридора, но в обособено пространство, далеч от входната врата и антрето и близо до банята, за да получи вода и да се включи към мръсния канал. Този вариант е добър откъм пространство (ако разполагате с такова), но има и недостатъците – кухнята се използва само за готвене. Храненето се пренася на друго място, което пак създава дискомфорт.

кухня в коридора
снимка: google.bg

Когато кухнята е трапезария и хол едновременно

Добър вариант, ако кухнята ви го позволява, е да поставите диван , който да служи и за гледане на телевизия и за хранене. А защо не и за сън. Има редица мебелни къщи, които изработват по поръчка, или разполагат с готови кухненски ъгли, които са подходящи и за сън.

малка кухня

Друг често предпочитан начин за комбиниране на кухня и място за хранене е изборът на бар плот, който служи и като маса за хранене при ограничени пространства.

бар плот в кухнята

Възползвайте се и обединете хол и кухня заедно в по-малко пространство, а старият хол използвайте за спалня, детски или друго.

2. Използвайте терасата ефективно

Терасата отдавна не е обикновено място за простиране. През годините тя е еволюирала от склад, място за пиене на кафе и пушене на цигари до цветарник и част от кухненския интериор със скара.

идеи за балкон

Дори да не преграждате терасата към някоя от стаите, винаги може да я използвате. Талантливи дизайнери от цял свят са измислили какви ли не хитринки да прекроят това иначе неизползваемо пространство в нещо удобно и дори желано.

чаровен балкон дневна

За какво може да използвате терасата? За съхранение, за дневна, ако такава липсва, за спалня дори. Не ви се вярва? Разгледайте снимките и ще се убедите.

3. Умни мебели и възможности за съхранение

Когато избираме мебели с няколко функции, си спестяваме място. Падащи легла, дивани с функция за сън, бюра масички с възможност за складиране, табуретки – всичко има значение и ще се впише добре в цялостния интериор.

Същото важи и за пространствата за съхранение. Откъде да започнете? Подредете гардероба си като обособите отделни пространства за чорапи, колани, обувки. Използвайки кутии за съхранение, ще организирате пространството по-добре и ще намирате по-лесно това, което търсите. Просто опитайте и после споделете впечатление.

4. Подбирайте цветовете

Може би не сте се замисляли за ефекта на отделните цветове при обзавеждане на малко жилище. Колкото и да ви харесват ярките и пъстри нюанси или наситените тъмни багри, по-добре ги избягвайте. Изчистените дизайни и простите мебели ще ви създадат уют и пространство, за което мечтаете.

5. Обзавеждайте във височина (ако мястото го позволява)

В нестандартни домове, където таванът е по-висок от обичайното, може да се възползвате от това по хитър начин. Как? Шкафове за съхранение по цялата стена, високо легло на платформа или с възможност да се прибира и редица други хитрини ще ви спестят пространство, което може да използвате по друг начин.

втори етаж

Ако живеете в мезонет, чудесен начин за използване на пространството е като в стълбата за горния етаж се поставят шкафове. Така ще спестите място и същевременно ще използвате вече наличното по интересен начин.
стълби шкафовеЕто че има начин да се справим с обзавеждане на малко жилище по един красив и ефективен начин. За цялостна визия на вашия бъдещ или ремонтиран дом, използвайте услугите на професионалисти, които ще ви изготвят проект и ще ви помогнат да уеднаквите идеите си в цялостна концепция. Успех! Помнете, че домът е там, където сме заедно! А за целта – нужно е да го направим уютен и привлекателен за щастливи вечери с най-близките ни!

Прочетете още:

Как да използваме ефективно пространството у дома?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.