Домът място ли е, или е човек?

Какво е домът? – сакрално пространство, в което единствено може да бъдем себе си. Или е човекът, който ни кара да бъдем истински… Онзи, който ни е подарил усмивка, а в замяна е получил сърцето ни?

Домът е там, където сме заедно…

Аз+Ти=Дом

Така казват децата. Но за нас, възрастните, кое е това „Аз и Ти“? Аз съм си аз, но променям ли се, когато застана редом до теб? В друг човек ли се превръщам? А ти, все същият ли си в прехода на времето, или и ти се променяш, подобно на мазилката в банята?

Домът място ли е
снимка: google.com

А може би децата имат предвид, че домът е там, където сме заедно! Без всички останали условности. Просто заедно. Аз и ти, а зад нас може би са  олющените тапети от отново отложения ремонт, куцата маса за хранене, на която сутрин пием кафе, а по мушамата са останали листенца от цветята, които ми подари – ей тъй, без повод, само за да видиш усмивката ми. А до масата е прозорецът, прашен, изпоцапан от гълъбите навън, но през него прозира светлина на идващия ден, който обещава да е красив и незабравим. Защото ще бъде прекаран с Теб!

Домът – това си ТИ!
Има и друга версия, малко по-различен сценарий на ситуацията кой всъщност е нашият дом. Моят дом, това си ти ТИ! Онзи човек, който е решил да сподели с теб всичко добро и най-вече лошото. Този, който, ако му се обадиш в 2 през нощта, защото се чувстваш самотен, винаги ще се отзове. Ще те изслуша, ще те успокой, и ако се наложи – ще подаде ръка, на която да се облегнеш.

Домът – това съм АЗ!

Тази версия е малко тъжна, меланхолично потискаща. Ако домът ми съм аз, то със сигурност съм малко самотен. Защо ли? Защото в панелената сграда от 70-те години в крайния квартал на столицата в скромните 65 квадрата, двустаен на 3-ти етаж едва се побира душата ми. Тясно ѝ е. Мечтае да излезе. Да се устреми към красивото, към светлината, да бъде част от цялото. Защото домът не е място, а човек. Онзи човек, с когото си готов да се свържеш. Завинаги!

Домът сме АЗ и ТИ!

Прочети още:

Лошо ли е да очакваш повече, отколкото получаваш?

71 начина да покажеш благодарността си към другите – част втора

Бъди благодарен за това, което получаваш и даваш

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.