Фишу – стилно и красиво като бижу

                                           Елегантният аксесоар, в който ще се влюбите

fishu

Понякога едно малко петно може да развали позитивното впечатление от добре подбраното облекло. Обратното същото е валидно – умело съчетаният аксесоар има огромната мощ да дооформи външния ни вид и да му придаде стил, очарование и елегантност. Искате да разнообразите визията си и да добавите интересен акцент към облеклото? Сложете си фишу. Стилно е и красиво като бижу, но освен това е функционално. Какво не знаем за него?

 

Подобно на шал, с дълга и интересна история

Gallerie des Modes et Costumes Français. Jeune Dame coiffée d’un Bonnet rond avec un fichu en marmotte, un Ruban en rosette, une Polonoise et un mantelet blanc, 1788
Снимка: http://thedreamstress.com/
Peigne d'Or, Fichu, Costume Parisiene
Един от начините, по които се носело фишуто.

   Атрактивният аксесоар наподобява шал, но най-често е по-фин от него, представлява леко парче плат, изработено от качествен материал. Голяма част от шаловете са плетени и се ползват за затопляне на тялото и допълване на цялостната визия. Дълги са и често се спускат по тялото. Фишутата са по-нежни и изработени предимно от коприна, тюл, сатен, мек памук. Историята на атрактивния и недотам познат аксесоар води началото си от средата на XVIII в., когато дамите във Франция го ползвали, за да прикрият голите си рамене или гърди над изрязания корсет. По-късно терминът нахлува и в Англия, като се употребява за елегантните големи кърпи, с които се намята аристокрацията. Модата във Франция търпи непрестанно развитие и няколко десетилетия по-късно фишуто се носело и като тюрбан на главата или украса на луксозната огромна шапка.

    Някои го позиционирали като панделка, други го завързвали откъм страната на гърба. През 70-те години на  XIX в. модата на фишуто започва да отшумява, но 20 години по-късно феминистичните тенденции възраждат популярния и стилен аксесоар. Следващият век отново разколебава употребата на красивото фишу, тъй като тенденцията на XX век е да се наблегне на красивото женско тяло и да не се прикрива толкова кожата, както през предходните векове. За да се запази идеята за финия и стилен аксесоар, много от роклите се изработвали с големи яки, които наподобяват прочутия аксесоар.

     В съвремието хората рядко правят разлика между стандартния шал и едно фишу. И двата аксесоара са в състояние да придадат допълнително чар на визията ни и да подчертаят положителните ни черти. Можем да подберем десен, материя и вид в зависимост от повода и атмосферните условия, на които ще бъдем изложени вън.

    Фишуто може да е по-стилно и от бижу. Красиво, но и функционално. Може да прикрие кожата ни или да акцентира на красивата шия. Не пренебрегвайте детайлите, а си подарете изящество, избирайки красиво и качествено фишу.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.