Разваля ли се приятелството, ако заговорим за пари?

Приятелството и парите – могат ли да съществуват в една равнина?

Случвало ли ви се е да развалите приятелството си с някого заради пари? Дали сте назаем, а са забравили да ви върнат? Или все вие плащате? Или пък инвестирате твърде много, а нямате възвращаемост в отношенията? Спокойно, на всеки се случва.

Но тук говорим за друга ситуация. По-необичайна и странна. А именно – кога и как можем да развалим приятелството си с някого, когато в основата са замесени пари?

момиченца приятелство

Ще ви дам прост пример – сватба. Напоследък е все по-модерно за сватба да се дават пари. Обикновено изборът  е да бъдат поставени в плик. Да, но идва моментът на истината, в който младоженците разпечатват пликовете, четат картичките и щастливо потриват пари за спечеленото. И какво? Ще ви осъдят ли морално, че сте дали по-малко от Пенка, Благойка, или Кременка? Каква е цената на приятелството и могат ли подаръците да я определят?
Да, за някои хора е така. Но за други – не. Парите са средство, а не цел. И въпреки това, често се случва да си кажем: е, аз мислех, че сме близки, а то… толкова евтин подарък.

Грешна ни е нагласата. Към света, към живота, към хората.

Отношенията не се купуват с пари, нито с вещи. Те се заслужават. С поведение, с жертви. Както и приятелството.

И все пак, историята помни случаи, в които приятелството е приключвало точно заради някакви си мизерни хартийки, наречени пари. Да, те управляват света безспорно, затова са измислили поговорката : „Чисти сметки, добри приятели“.

приятелство и пари
снимка: Pixabay.com

Затова, стоите далеч от парите, когато се отнася до приятелството. Най-добре не засягайте такива теми, защото рискувате да се оплетете в неприятен спор, който може би ще ви коства отношенията с близък човек.

Приятелството и парите са две различни неща.

И слава богу. Нека не ги смесваме.

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.