Честит празник – вижте какво честваме на 11.11.

Празник на Св. Мина – покровител на дома и семейството

Днес честваме Свети Мина – покровителят на дома и семейството.

Също така се смята за светец на сираците и болните. Покровител е на всички народни лечители, знахари и войни, също и онези, поели на дълъг път. Днес много жени ще идат в църката, за да се помоля за здраве и благоденствие на децата си и семейството си, тъй като Св. Мина закриля и тях.

Кой е той и откога честваме този празник?

Свети Великомъченик Мина е бил египтянин и заради своята вяра бил посечен с меч през 296 г.

Малко повече информация за него черпим от житието му:

Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. Така изминало доста дълго време.

свети мина
снимка: google.com
Вижте пълния текст от житието тук.

В народната памет Св. Мина се асоциира като господар на вълците, които пускал и прибирал. Денят, в който честваме Св. Мина бележи средата на т.нар. Вълчи празници. Те са времето, в което вълците бесуват – периодът от Архангеловден до Коледни Заговезни. В този период трябва да приключим с всичко започнато – работа, обещания, да затворим пространства, които не са готови – огради, врати и др, за да не се вмъкнат през тях нечисти сили, караконджули или други, според народните поверия.

Кои са именниците днес?

Днес празнуват своя имен ден хора с имена Мина, Минка, Минко, Минчо, Виктория, Виктор и производните им. Нека даряват с добрина и светлина  околните и бъдат здрави.

свещички празник
снимка: google.com

Поздравете ги.

Днес се смята за един от най-силните енергийни дни. Затова, пожелайте си здраве, любов и щастие за вас и вашите близки. Визуализирайте своята реалност такава, каквато я искате. Днес е магичен ден – всичко се случва, стига да го поискате!

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.