Анализ на сънищата – какво трябва да знаем (Първа част)

Човешката психика е необятна като приказен свят

   Кошмарен живот или сънища, в които мечтите се сбъдват? Съзнанието ни може да е уморена въртележка от несбъднати мечти, стари спомени, надежди за бъдещето. Подсъзнанието е още по-загадъчно  – върволица страхове, бледи копнежи, ярки усещания, умело заключени отвъд портите на разума. Сънищата като отражение на ежедневното, реализация на неказаното, проекция на това, което искаме да бъде, или пък материализиране на най-големите ни болки и фобии. Трудно можем да сме категорични, когато анализираме психиката, когато проникваме в света на съзнанието и подсъзнанието. Виденията по време на сън може да бъдат тълкувани различно, но отговорът на всеки въпрос е заключен в индивида.

 Често срещани символи – възможни значения

  Никога не се доверявайте сляпо на съновниците, които свързват наличието на даден обект или символ от съня със събитие от Вашия живот или възможен развой. Всеки индивид има различни вярвания, желания, страхове, не може да се генерализира или опрости тълкуванието, то е специфично и лично. Психолозите и психиатрите са откроили някои от най-често срещаните символи в сънищата, формулирали са възможни причини за тяхната поява, затова е интересно да се спрем на някои от тях, без обаче да ги смятаме за валидни във всеки един случай.

   Бебето

Резултат с изображение за baby dream

   То буквално отразява желанието на сънуващия да остави нещо след себе си, загатва за призванието да бъдеш  родител или просто подсказва, че имаме нужда да бъдем обичани и обгрижвани. Понякога този символ отбелязва началото на нов етап от живота на човека. Ако сте самотна и сънувате, че държите пеленаче, вероятно копнеете за любов – не е задължително тя да бъде към отрочето – жадувате да започнете живота си начисто, да му придадете смисъл, да отключите сърцето си за лъч светлина. Ако връзката ви се задълбочава и се чувствате сигурни с половинката си, нормално е този символ да се появи в съновиденията ви.

Животни, преследване

Резултат с изображение за animal chase human

Те олицетворяват свързаността ни с природата, инстинкта за самосъхранение. Често се случва да сънуваме, че ни преследват лъвове, митични създания, други хищници. Вероятно това е знак, че твърде дълго сме спотайвали в себе си негативни чувства като агресия или страх. Възможно е да се чувстваме застрашени от съперници, да сме несигурни в личния или професионалния си живот, да сме пренебрегнали обидите от другите хора и се чувстваме неудовлетворени от това посегателство над личността ни. Изправете се пред животното. То няма да ви нарани в реалността. Спасете се от сянката му.

Смърт

Резултат с изображение за dream someone dying

Често ни се случва да се будим от кошмари, свързани със загуба на обичани хора. Първата реакция на неизбежен страх е очевидна – имайте предвид, че изключително рядко сънищата са предсказателни, вероятно подобни тъмни краски са причинени от друго обстоятелство. Смъртта винаги бележи ново начало, рамкира промяната. Често сънуваме смърт, когато сме били предадени, тогава съзнанието ни се очиства от неприятните емоции и се подготвя за крачка напред.

 

Планини

Резултат с изображение за mountain girl

   Ако сънувате, че изкачвате планини или се намирате на високо място с красива гледка, вероятно сте били изправени пред големи изпитания,  а достигането до върха символизира удовлетворението от успешно завършената задача, силата на духа, който е мобилизиран до краен предел.

Различни хора – познати или не

Резултат с изображение за sleeping dream people friendsКогато сънуваме познати, приятели или случайни лица, ние всъщност се „запознаваме“ с други аспекти на своята личност. Срещайки опредени аспекти от характера на другите, можем да анализираме коя наша същност се нуждае от внимание. Дали сме станали твърде загрижени, изгубили сме радостта от живота? Дразни ни индивидът, който непрекъснато мрънка в съня ни? Не сме ли ние такива? Какво ни липсва и над какво трябва да работим. Вгледайте се в хората от своите сънища, за да видите различните си лица.

       Когато тялото ни си почива, съзнанието и подсъзнанието изпращат сигнали, които можем да анализираме, за да се погрижим за психическото и физическото си здраве. Въпреки че прилича на приказен свят, пространството на сънищата е изпълнено с много загадки, които могат да бъдат решени. Записвайте сънищата си, обръщайте внимание на повтарящите се мотиви, опитайте да откриете причините, които са довели до появата на символите. След като го направите, изчистете съзнанието си от всичко черно и си пригответе свободно място за нови цветни преживявания.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *