Консумация на топли напитки без захар

Топла напитка за добро утро – част от сутрешната рутина

Едва ли има човек, който да не пие кафе или чай сутрин. Може и да има, но със сигурност ще са единични случаи. Истина е, че всеки един, още щом се събуди, хуква към кафе машината, за да си направи така любимото сутрешно кафе.

Какво обаче, ни прави впечатление? Според собствено проучване, се оказва, че около 90 % от потребителите на кафе и чай ги консумират с добавяне на захар. В повечето случай, повече от две лъжички (пакетчета).

сутрешно кафе

Много диетолози препоръчват консумацията на захар да бъде сведена до минимум, но не това е основната причина, за да пиете кафето и чая без захар. Причината е друга.

И тя е … За да се насладите истински на топлите напитки, то определено трябва да усетите истинския им вкус. Ако пиете кафе в комбинация със захар се получава всичко друго, но не и натурално кафе. Получава се, както някой възрастни хора казват, сладка вода с някакви примеси. Не така стоят нещата, когато изпиете чаша топло кафе, което не е разредено със захар или подсладители. Тогава ароматът се усеща в пълната му сила и насладата от глътките е в пъти по-приятна.
Същото важи и за консумацията на чай. Ако искате да усетите истинският вкус на билките, то с добавена захар, се затъпява този вкус. Ако опитате да консумирате чая без захар, отново ще усетите истината, за която споменахме по-горе.

Какви са минусите от консумация на напитки без да бъдат овкусени със захар или подсладители?

Минусите са много малко и един от тях е това, че може да почувствате горчивина. Тази горчивина я има само в началото, с това се свиква много лесно.

топли напитки без захар

Друг минус, поне на този етап, не се сещаме. Нека споменем и за положителните елементи в консумацията на напитки, консумирани чисто, без допълнителни „екстри“.

Плюсовете са много, като един от най-важните е, че не вредите на здравето си. Знаете, че захарта трудно се разгражда, едно кафе със захар е много по-калорично от кафето, когато е без захар.

черно кафе без захар

Освен за Вашето здраве, положителен елемент при отказа на консумация на захар в топлите напитки е и това, за което споменахме по-горе, усещането на самата напитка – било то кафе, чай, капучино, мокачино, билки и други.

В обобщение, не е никак лесно да се откажете от „сладката“ напитка, но ако успеете ще се убедите, че сме прави.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.