8-ми март – как се празнува по света?

Как се празнува 8 март по света? – интересни традиции

8 март е празник, познат по цял свят. На тази дата се отбелязва денят на майката, жената и всякакви други вариации по темата. С две думи, ние, жените, трябва да сме доволни за оказаната чест поне веднъж в годината. И така, как се празнува този светъл празник по света? Какво е различното и общото на Балканите, в Европа?

8 март по света
снимка: Pexels.com

Има късметлии, които толкова сериозно отбелязват празника, че той е официален неработен ден. Ако и вие искате да почивате на 8 март, отидете в Русия, Беларус, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Монголия, Камерун, Украйна, Виетнам, Куба, Китай. Явно на тези места доста се тачи женското. Жалко, че не сме се родили там.

Празненствата в тези страни са типични: подаръци, обикновено цветя и бонбони за любимата жена; за майката – всякакви подаръци в знак на признателност. Целият празник е овенчан с пищна вечеря и веселба до сутринта.
В Русия празникът се отбелязва със семейна вечеря, организирана от мъжете. А дамите, които не са обвързани, излизат да купонясват заедно с други необвързани.

Италианките не празнуват с мъжете си, макар те да ги обсипват с подаръци. Традицията е на 8 март дамите да излизат с приятелки на женска вечер в ресторант или бар. В Рим например специално за 8 март работят всякакви барове и стриптийз клубове с мъжки стриптийз с безплатен вход за дами. Колко вълнуващо!
В Германия например празникът има по-социалистическо разбиране. След падането на Берлинската стена през 1989 г. 8 март станал по-популярен, но все пак не се чества така, както в Италия, Русия и другите страни. 8 март е Международен ден на жената, но в Германия денят на майката се отбелязва през месец май, когато майките биват освободени от всички домашни задължения.

8 март
снимка: Pexels.com

Интересни за корените на празника във Виетнам. Там жените се поздравяват на тази дата от повече от две хиляди години. Сестрите Чънг – храбри дами, застанали начело на освободителната война на виетнамския народ срещу китайското господство, попаднали в засада и се хвърлили в реката, за да не бъдат пленени. Тяхната храброст ги издига в култ и виетнамците празнуват женския ден в тяхна чест. След идването на социализма този ден преминал в 8 март.

Япония отбелязва деня на жената на 3-ти март, наричан още „Денят на момичетата“. На 15 ноември малките момичета, между 3 и 7 години, се радват на подаръци и внимание.

В Монголия жената символизира дома и огнището. Още от древността, 1 юни е денят, в който се чества празника на жената. Но днес 8 март е празнуван в Монголия може би заради широката си популярност по целия свят.

денят на майката
снимка: Pexels.com

Където и да празнуваме, важно е настроението. Нека 8 март донесе на всички дами много здраве, усмивки, вътрешна красота и признание от близките им. Бъдете обичани и обичайте, мили дами! Без вас, светът е пуст и сив.

Прочети още:

Съвременните дами – пътешественички

11 неща, които щастливите жени правят

Как да бъдем щастливи във всяка ситуация?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d блогъра харесват това: